Почетна » Архива » 2010

Г. Змијанац од Вашето долгогодишно работење каков заклучок можете да извлечете, си ги познаваат ли децата своите права?

Генерално Собрание на ООН HR /5045 Оддел за јавно информирање/ Одделение за известување и медиуми/Њујорк 21.12.2010. Државите членки на Конвенцијата за правата на детето избраа девет кандидати како членови на надзорниот Комитет преку единечно тајно гласање. Триесетото заседание на државите членки на Конвенцијата за правата на детето денес избраа девет члена за Комитетот за правата на детето. Со единечно тајно гласање Заседанието ги избра следните членови: Agnes Akosua Aidoo (Ghana); Aseil Al-Shehail (Saudi Arabia); Jorge Cardona Llorens (Spain); Bernard Gastaud (Monaco); Maria Herczog (Hungary); Hatem Kotrane (Tunisia); Gehad Madi (Egypt); Kirsten Sandberg (Norway); and Hiranthi Wijemanne (Sri Lanka). Сите се здобија со мнозинство од 91 глас и секој има мандат на четири години и ке ги заменат сегашните членови циј мандат истекува на 28.февриуари 2011. ( Биографските податоци за сите кандидати се достапни во документот CRC/SP/42, Add.1 and Add.2.)

На ден 21 Декември 2010 година, државите членки на Обединетите нации (ОН) ќе заседаваат на Генералното собрание на ОН во Њујорк за да изберат девет луѓе во најважната организација за детски права во светот – Комитетот за правата на детето во ОН. Комитетот го сочинуваат 18 членови, а кандидатите кои ќе бидат избрани ќе ги заменат оние членови на Комитетот, чиј мандат истекува на 28 Февруари 2011 година.

Комисијата за труд и социјална политика на Собранието на Република Македонија Целта на надзорната расправа е надзор на имплементацијата на законската регулатива во насока на правата на детето, а од областа на здравството, образованието, труд и социјалната политика и правда и надзор на имплемент Надзорната расправа се одржи на 2 ноември 2010 година.

Соопштение до јавноста по повод Генералното собрание на Обединетите нации во 1954 година го означи 20 Ноември како Универзален ден на детето, кој има за цел да обезбеди благосостојба на децата низ светот и да ги потсети возрасните дека децата како рамноправни членови на секое општество имаат свои права и истите треба да се почитуваат.

Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, Република Македонија, шеста година по ред спроведува - Продажба на новогодишни честитки за реализирање на активностите на Амбасадата (сите активности се бесплатни).
Приходот од честитките ќе биде наменет за:
 - СОС - телефон за деца и млади 0800 1 22 22 (бесплатна линија)
 - Борба против педофилија и секаков вид насилство врз децата
 - Дневен центар за деца кои не одат на училиште
 - Бесплатна правна служба

Силувачи на деца се шетаат слободно бидејќи во многу случаи полицијата, вештите лица, социјалните работници и обвинителите не се кадарни да обезбедат несоборливи докази. На ова се пожалија судиите кои работеле на вакви тешки случаи. Иста констатација имаат и невладините органзиации кои меѓу многуте неправилности, посочија дека дури и необученоста на гинеколозите за правилно да документираат силување придонесува да неможе да се донесе обвинтелна пресуда.

Многу деца-питачи, малку дневни центри
Во дневните центри дневно се згрижуваат околу 50 деца од улица, а месечно ротираат околу 130, велат од Министерство за труд

Дневните центри за деца на улица
Од првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ велат дека дневните центри се со привремен карактер, како и дека иако тие значат многу за децата, сепак не се решение за проблемот за децата на улица

МВР смирува, не се зголемува сексот со малолетници
Скопје, 13 септември – Нема тенденција на зголемување на кривичните дела во кои се инволвирани малолетници, тврди Министерството за внатрешни работи.

До каде ќе се шири мрежата со малолетничка проституција
Додека полицијата ја шири истрагата, семејствата стравуваат за децата-жртви

Децата лесен плен на макроата
Штипската полиција ја продолжува истрагата за малолетничката проституција и најавува нови апсења

ДРАГИ ЗМИЈАНАЦ, ДИРЕКТОР НА ПРВАТА ДЕТСКА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“
Се јавуваат ли деца на СОС-телефонот во Детската амбасада барајќи помош и совет за проблем со малолетничка проституција?

Деца во канџите на проституцијата
Полицијата откри синџир на малолетничка проституција каде што децата со пари и со подароци биле намамувани во кревет

Исчезнати!?
Семејствата Мемеди и Хелговиќ од Куманово пред четири месеци првпат се видоа, првпат се запознаа. Ги споија децата. Им ги снема најмалите, најмилите. И се’ уште ги нема!

Детските трауми тешко се лекуваат
Децата кои беа силувани од својот татко се сместени во згрижувачко семејство, но нивната судбина останува неизвесна

Детската амбасада „Меѓаши“ побара најстрога казна за силувачот и ги повикува надлежните институции да не ја исклучат можноста мајката да била соучесник во ова кривично дело.
- Последниот грозоморен случај - татко од Велес континуирано да ги силува своите три малолетни ќерки, покажува отсуство на функционална заштита на децата. Ако мајката знаела и ја одобрувала сексуалната злоупотреба на трите девојчиња, бараме одземање на родителското право на двајцата родители и нејзино казнување, ако таа знаела а не го пријавила случајот.

РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ПОСЛЕДНИОТ СЛУЧАЈ НА РОДОСКВЕРНАВЕЊЕ ОД СТРАНА НА ТАТКОТО ОД ВЕЛЕС ВРЗ НЕГОВИТЕ ТРИ ЌЕРКИ
Првата детска амбасада во светот Меѓаши во врска со последниот случај на родосквернавење од страна на таткото од Велес врз неговите три ќерки ги контактираше Центарот за социјална работа (ЦСР) – Велес и Секретаријатот за внатрешни работи (СВР) – Велес. Од страна на директорката на ЦСР – Велес бевме известени дека ова семејство до сега не било евидентирано кај нив, а за подетални информации не упати да се обратиме писмено.

Правото на топол дом за децата најзагрозено во Македонија Драги Змијанац, извршен директор и основач на Првата детска амбасада „Меѓаши“.
Журнал: Според Вашето долгогодишно искуство и податоците кои ги имате во Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ кои права на децата најмногу се загрозуваат во Македонија?

Државата мора да најде решение за своите граѓани
Реалност од нашето соседство среде Скопје. Неизвесна е судбината на ова бебе кое живее во страшна мизерија под ведро небо. Багерите вчера ги уништија импровизираните живеалишта на група Роми бездомници во Ново Лисиче. Општината ќе гради, но државата заборави на оваа група граѓани.


Во најновиот број на електронскиот информатор на Амбасадата БУШАВКО бр 38 (Април - Јуни 2010) можете да ги прочитате следните содржини:


Препораките на Комитетот за правата на детето при ООН доставени до Владата на Република Македонија по основ на Вториот периодичен извештај и иницијалните извештаи
Комитет за правата на детето


„Немам коментар за ова прашање, тоа е прашање за други власти и немам други информации освен оние од медиумите “, рече Кнут Волебек високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ.

Во Женева 54-та сесија на Комитетот за правата на детето-На сесијата се разгледуваше Вториот периодичен извештај на Република Македонија на Конвенцијата за правата на детето
М-р Драги Змијанац директор и основач на Првата детска амбасада во светот Меѓаши и Кети Јандријеска Јованова адвокат – надворешен соработник на Хелсинсшкиот комитет за човекови права на 27 и 28 мај, 2010 година, учествуваа на 54-та сесија на Комитетот за првата на детето.

Глобална кампaња за образование - Една цел: Настава за сите

Првата детска амбасада во светот Меѓаши и оваа година се приклучи кон Глобалната кампања за вклучување на децата во образование. Во повеќе од 100 земји низ целиот свет, познатите светски фудбалски ѕвезди се здружија со милиони деца со цел сите да имаат можност да одат во училиште и да учат. Покрај тоа што имавме забавен настан на ова многу важно прашање, се надеваме да влеземе во историјата со постигнување на Светски рекорд за најголемиот симултан час.

Прва национална конференција за детско учество

 

  

Првата детска амбасада во светот Меѓаши организираше Прва национална конференција за детско учество, во вторник, 16 Март 2010 година во Младинскиот културен центар, кино Фросина, со почеток во 11:30 часот. Конференцијата беше дел од проектот Градење култура на детско учество, финансиран од Европската Унија, а кофинансиран од УНИЦЕФ.

КАМПАЊА ,,ЗА НАСИЛСТВОТО НЕ ТРЕБА ДА СЕ МОЛЧИ‘‘
Првата детска амбасада во светот Меѓаши започна кампања со мото „За насилството не треба да се молчи“. Целта на оваа кампања е информирање на јавноста за проблемите со насилството на кое се изложени децата во Македонија.

Детскиот Алтернативен извештај за состојбата со правата на децата во Република Македонија

 

подготвен од децата вклучени во проектот „Градење култура на детско учество“

•Алтернативните извештаи за состојбата со правата на децата; •Истражување - Перцепција на децата за нивните права, дискриминацијата и насилството врз децата -; •Борбата против педофилијата, родосквернавењето и сексуалното злоставување врз децата, продолжува; •Реакции до Советот за радиодифузија за емисиите „Нешто убаво“ и „Момент на вистината“;


СОС телефонот за деца и млади 0800 1 2222 при Првата детска амбасада во светот Меѓаши во 2009та година направи 16 години од неговото постоење. Во текот на тие 16 години, до денес регистрирани се 17 784 пријави на различни видови проблеми со кои децата секојдневно се соочуваат.