Почетна » Права на детето » Деца бегалци без родители


Драги Змијанац: Не смее да се дозволи да транзитираат деца без родител, без најблизок во семејството

Во 2015 г., повеќе од еден милион бегалци и мигранти го минале Медитеранот, пристигнувајќи на бреговите на Европа, од кои се проценува дека околу 253.700 - или еден од четворица - биле деца.  УНИЦЕФ вели дека ова прашање е сè погорливо, бидејќи бројот на деца меѓу бегалците и мигрантите - сега повеќе од едно дете на тројца возрасни - продолжува да расте. Според националните извори, во Македонија, процентот беше 37 отсто во декември, во споредба со 23 отсто во септември, додека во Србија, во декември, 36 проценти биле деца во споредба со 27 проценти во септември. Во последниве три месеци, бројката на деца мигрантои се зголемува во континуитет. На оваа тема разговараме со проф. Драги Змијанац, директор на Првата детска амбасада – Мешаѓи.

од Наташа Доковска -

 

15 март, 2016

 Права на детето