Почетна » Информатори и публикации » Информатори » Информатор бр.41


Информатор бр. 41


Дневен центар за деца кои не посетуваат училиште при Првата детска амбасада во светот Меѓаши
- Дедо Мраз ги посети децата во Дневниот центар за деца кои не одат на училиште, деца кои беа згрижени во Прифатилиштето за внатрешно раселени лица за време на воениот конфликт во Република Македонија.

Глобална кампања за образование-Недела на акција
-Глобална акција за вклучување на најмладите во образовниот процес

Борба против сексуална злоупотреба на деца, педофилија и родоскврнавење
Уште осум ученици го пријавиле професорот за злоупотреба

Педофил злоставувал шест деца

-Автомеханичар од Чаир на 46 – годишна возраст, и самиот татко на две деца, од кои едното малолетно, сексуално злоставувал шест деца на возраст од 4 до 8 години. Децата ги намамувал така што им давал бонбони и пари за да си купат сладолед.

Деца-жртви на сексуална злоупотреба тешко се охрабруваат да прозборат
Околу десетина деца, главно девојчиња, секоја година се жртви на своите родители и дел од осумдесетина малолетници, кои во просек секоја година се сексуално злоупотребувани од страна на возрасни лица

Никој не ги учи да ги препознаваат педофилите
Институциите недоволно посветуваат внимание во дополнителна едукација за наставниците и родителите да ги препознаат специфичните знаци кога детето е жртва на сексуална злоупотреба. Треба да се препознаат реакциите на децата-жртви кога манифестираат чести телесни тегоби, уринарни инфекции, депресија, повлеченост, страв, таење и молк

Катанец на куќата каде што две години се случувал инцест
Ќерката молчела за инцестот поради страв и закани. Таткото, пак, се брани дека станува збор за одмазда

Силувана и бремена од сопствениот татко
Силувана и бремена од сопствениот татко – стравично сведоштво на гостиварчанка

Очув силувал ќерка и нејзина другарка
Во полициската станица во скопската населба Гази Баба, вчера мајка на малолетно девојче пријавила дека во средата нејзиниот сопруг извршил силување врз девојчето на кое е очув.Полицијата презема мерки за расчистување на случајот во кој 51-годишникот од Гази Баба е пријавен дека утрото во средата, околу 07,30 часот, во семејната куќа извршил кривично дело „полов напад врз малолетник кој не наполнил 14 години“.

Се зголемува бројот на педофили
Дојди чичо нешто да ти даде! Во 2010 година бројот на случаи на сексуално насилство врз деца е зголемен за 0,13% во споредба со 2009 година До кога злосторниците за уништување на млад човечки живот ќе бидат поштедени од вистинска казна? Секојдневно млади невини деца остануваат осакатени и истрауматизирани за цел живот, додека злосторниците добиваат минимална и блага казна.

Грозоморен случај на педофилија и силување во Скопје
-Грозоморен случај на педофилија и силување во Скопје

Зошто 19 дена активизам за превенција од злоупотреба и насилство врз децата.
-По 10 години кампања за годишно одбележување на Светскиот ден за превенција од злоупотреба на децата - 19 ноември и градење на меѓународната коалиција на соработници, дојде време да се прошират нашите терени со отворањето на WWSF

По скандалот во посебните училишта
Бев изненаден кога прочитав за здравите деца што учат во училишта за посебни потреби. Во моментов сите инспектори се ангажирани за една друга важна работа, но за еден месец ќе направиме детаљна инспекција на сите училишта за деца со посебни потреби, изјави Џорџе Арсов, директор на Просветниот инспекторат

Насилство во училиштата
Зошто силата на зборот е заменета со силата на тупаницата и шлаканицата?

МИРОВНО ОБРАЗОВАНИЕ
Првата детска амбасада во светот – Меѓаши во април 2011. започна со спроведување активности за Мировно образование заедно со партнерската организација KURVE Wustrow од Германија со која има долгогодишна соработка. Проектот има за цел промовирајќи ги Мирот и Ненасилството како основни вредности во воспитно-образовниот систем да укаже на потребата од вградување на Мировното образование во наставните курикулуми.

Форум и танц театар
-Кажи го своето ДА – промовирајќи го мировното образование во училиштето”

Серија на тренинзи во рамките на програмата за мировно образование
- Првиот тренинг во рамките на програмата за мировно образование при Првата детска амбасада во светот МЕЃАШИ го одржавме од 31.08.2011 до 04.09.2011 во "Куќата на уметноста" во Кичево На тренингот учествуваа 12 професор(к)и од гимназијата "Никола Карев", ГУЦ "Здравко Цветковскиi" и ДСМУ "Д-р Панче Караѓозов" и 6 млади мировни едукатори на возраст од 18 до 25 годиниi, кои се мотивирани за вклучување во активности поврзани со мировното образование во училиштата.

Семејно насилство
Стотици деца насилно втурнати во брак

Молчат, трпат, и не кажуваат кој ги тепа
Децата се' почесто се жртви на насилство, ама се плашат да зборуваат за тоа. Детската амбасадас Меѓаши ги охрабрува да го пријават малтретирањето 

Децата молчат и трпат
-Неефикасноста на државните институции и неможноста од утврдување на надлежностите на центрите за социјална работа, во одделни случаи може да го доведе во прашање развојот на детето.

Меѓународен ден на деца жртви на насилство
-Меѓународниот ден на деца жртви на насилство, 4 Jуни, го одбележуваат милиони индивидуалци и организации кои работат на полето на заштита и зачувување на правата на децата. Првата детска амбасада во светот Меѓаши како организација која се грижи за заштита на децата и нивните права потсетува на значењето и целта на овој значаен меѓународен ден, а тоа е да се признае болката која децата ја претрпуваат насекаде низ светот како резултат на физичко, ментално и емоционално злоставување.

Децата и разводите
КОД разводи каде децата се жртва на омраза меѓу родителите КОД: Децата во спрега на родителите и институциите Кога во бракот, љубовта прераснува во омраза, најголеми жртви се децата. Се помалку разделбите се културни и пријателски. Во КОД ќе гледате и како центрите за социјални грижи одредуваат кој е подобар родител. Што е пресудно -родителската љубов или парите.

Децата се незаштитени и постојано изложени на насилство од страна на возрасни лица. Сепак молчат и го прикриваат тоа
-Меѓаши: Децата се плашат да пријават насилство


Децата неми сведоци на насилство
-Само осум деца смогнале храброст да пријават насилство во својот дом или на училиште на СОС-бројот на „Меѓаши“

„Меѓаши“: Децата стравуваат да пријават насилство
-Во првите шест месеци од оваа година само осум деца се охрабриле да разговараат со лицата од Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“, во врска со семејното насилство.

Мониторирање на детските права
Детските права и понатаму загрозени

СОС телефон за деца и млади 0800 1 22 22 и бесплатна правна служба
Ме натепаа, ама немам линија на T-home за да пријавам

Децата сеуште се плашат да пријават малтретирање
-На бесплатниот број 080012222 од 106 јавувања само осум повици биле од деца. Децата молчат и трпат насилство, покажува извештајот на првата детска амбасада „Меѓаши“. Деветгодишно дете се јавилo и пријавилo насилство од двата родители кои редовно пиеле алкохол, а потоа билo тепанo заедно со останатите деца. На бесплатниот број 080012222 од 106 јавувања само осум повици биле од деца.

Извештај на СОС телефонот за деца и млади 0800 1 22 22 јануари-јули 2011 год.
СОС телефонот за деца и млади функционира веќе 19 години ( од октомври 1993 година) и на него се регистрирани повеќе од 18.000 повици. Детскиот СОС телефон претставува служба за директна помош и поддршка на децата, младите и нивните семејства. Со само еден телефонски повик децата може да добијат помош и информации, стручен совет, психо-социјална поддршка или едноставно да разговораат за проблемите со кои се соочуваат.

17-ти Мај Меѓународен ден на СОС линиите за помош и поддршка на децата во светот
-Меѓународениот ден на СОС линиите за помош и поддршка на децата во светот

Трениг за претставниците на општините
Првата детска амбасада во светот Меѓаши започна со имплементација на активности во рамките на проектот „Поддршка на ранливите групи деца во Македонија“ финансиран од Швајцарската канцаларија за соработка во Скопје, чијашто главна цел е да придонесат за подобрување на животот на ранливите групи деца преку обезбедување социјална, психолошка и правна помош. Овие активности ќе придонесат во подигнувањето на јавната свест за потребите на децата од ранливите групи и дисфункционални семејства.

Поддршка на ранливите групи деца во Маекдонија
-Првата детска амбасада во светот Меѓаши започна со имплементација на активности во рамките на проектот „Поддршка на ранливите групи деца во Македонија“ чијашто главна цел е да придонесат за подобрување на животот на ранливите групи деца преку обезбедување социјална, психолошка и правна помош.

Работилници во општините во рамките на проектот „Поддршка на ранливите групи на деца во Македонија“
- Втората фаза од овој проект е проследен со посета на општините во Македонија. Претставниците од Првата детска амбасада во светот Меѓаши во овие општини спроведоа работилници на кои ги детектираа проблемите со кои се соочуваат и изнаоѓаа соодветни решенија се со цел да им се помогне на овие деца.

Исчезнати и грабнати деца
Центарот за исчезнати и експлоатирани деца во Југоисточна Европа

Петнаесет месеци од мистериозните исчезнувања
Поминаа петнаесет месеци откако исчезнаа три деца од Скопско и од Кумановско, за кои ниту полицијата ниту нивните фамилии немаат никаков абер. Иако полицијата за пронаоѓање на сите три деца побара помош и од Интерпол, истрагата се уште нема никаков конкретен ефект. На 19 март, пред една година во скопското село Средно Коњари во близина на местото Јелдзе исчезна Митат Ибраими, кој имаше само осум години.

12 Јуни Светски ден против детскиот труд
-Стотици милиони девојчиња и момчиња во целиот свет се жртви на детски труд изложувајќи се на ризична и опасна работа што ги лишува од соодветно образование, здравство, одмор и основни слободи.

Годишна конференција на детските омбудсмани од Југоисточна Европа
- Реалноста е таа дека во Македонија како и во останатите општества, има деца кои се на улица. Нашите истражувања покажуваат дека тие најчесто доаѓаат од проблематични и дисфункционални семејства.

Никој не се грижи за децата што работат
-Во лето и на студ пари од детски труд Повеќе од десет години се селам со целото мое семејство од место во место, н` има секаде каде што има работа, береме грозје, лубеници, пиперки. Работат сите што можат да работат, младите и децата берат, старите прават ручек и перат, доколку можат. Вака тринаесетгодишниот Рамиз ја почнува приказната за својот живот.

Заштита на децата од економска експлоатација
Реалноста е таа дека во Македонија како и во останатите општества, има деца кои се на улица. Нашите истражувања покажуваат дека тие најчесто доаѓаат од проблематични и дисфункционални семејства.

Родителите не се грижат, а надлежните мижат
Илјадници деца секојдневно работат тешка физичка работа

Повеќе од 2000 деца работат и питачат по македонските улици
Проблемот со децата на улица треба да се решава со глобална акција од сите сегменти во општеството.

Бегајте од фејсбук-групите со милозвучни родителски имиња
Оставањето фотографии на деца, особено податоци за тоа во кое училиште учат и дали и каде одат на курс може да биде многу ризично. Клучот за заштита е да се мисли пред да се постави нешто на социјалните мрежи, вели Ирина Шумадиева од фондацијата „Метаморфозис“

2011 година, година на волонтеризмот
За младите во Македонија волонтерството е потешко поради економскиот притисок

Од Дом на Свое!
Првата детска амбасада во светот Меѓаши во Ноември 2011 започна со реализација на регионалниот проект „Од Дом на свое” (“From Foster to Prosper“) како партнерска организација на Open Media Group од Хрватска, носител на проектот, а во соработка со невладини организации од Србија и Словенија.  

Господинот Ерван Фуере донираше возило за потребите на Првата детска амбасада во светот Меѓаши
-Првата детска амбасада во светот Меѓаши доби донација на возило од страна на господинот Ерван Фуаре специјален претставник на Европската Унија во Македонија. Ова возило го има користено самиот господин Фуере до крајот на својот мандат, а на 30 септември 2011 со потпишувањето на договор беше донирано и започна да го користи Детската амбасада Меѓаши за реализирање на активностите и предвидените програми.

Писмо со апел до Владата на Р.Македонија да го слушне гласот на младите, да ги разгледа нивните барања и да разговара со нив
-Писмо со апел до Владата на Република Македонија да го слушне гласот на младите, да ги разгледа нивните барања и да разговара со нив на конструктивен начин.

Нема лек за децата наркозависници
Четиринаесетгодишно момче од Шуто Оризари, кое најмалку две години било тежок зависник од хероин, пред неколку дена починало во страшни болки и агонија. Ова е втор трагичен случај. Само пред неколку недели умрело уште едно малолетно момче кое подолго време било зависник од дрога.

Меѓународен ден на волонтеризмот
- ТВ Алфа Утринска програма Гостување по повод Меѓународниот ден на волонтеризмот Дениса Абдул и Жарко Змијанац Новинар Александра Велинова Промоција на новогодишните честитки на Детската амбасада Приходот од честитките ќе биде наменет за: *СОС - Телефон за деца и млади 0800 1 22 22 (бесплатна линија) *Борба против педофилија и секаков вид насилство врз децата *Дневен центар за деца кои не одат на училиште *Бесплатна правна служба.........

20 години Прва детска амбасада во светот Меѓаши
- ТВ МТМ Емисија УРБАН СВЕТ - 20 години Прва детска амбасада во Меѓаши-Република Македонија Гости Катерина Конеска Програм меаџер на Првата детска амбасада во светот Меѓаши и Елена Јоциќ волонтерка во Дневниот центар за деца кои не одат на училиште и Мировен едукатор во Програмата за мировно образование при Првата детска амбасада во светот

Мировно образование-Форум и танц театар
Форум театар и Танц театар како техники за креативна разработка на конфликтите

СОС телефон за деца и млади 0800 1 22 22
МТМ Емисија КОЛЕОСЕК 21.12.2011 Гостување Даниела Трајковска координатор на СОС телефонот за деца и млади 0800 12222 при ПРВАТА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ


Бушавко бр. 41

Преземи
PDF 876 KB