Почетна » Информатори и публикации » Информатори » Информатор бр.28


Информатор бр. 28


Дневен центар за деца На улица/ Улични деца

Наскоро во рамките на Детската амбасада Mеѓаши ќе биде отворен Дневен центар за деца на улица. Центарот ќе почне да функционира најдоцна за два месеца, а ќе има капацитет за 30 деца.


15 ти РОДЕНДЕН НА АМБАСАДАТА МЕЃАШИ

На 3 мај, оваа година свечено ја одбележавме 15 - годишнината од нашето функционирање. Местото на одржување беше во преубавиот простор на Драмскиот театар.

Монографија
По повод 15 - годишнината во тек е подготовката на монографијата за Детската амбасада.Светска кампања за вклучување на децата во образование 2007

Светската кампања за вклучување на децата во училиште „Global Campaign for Education” е активност која ја спроведуваме секоја година почнувајќи од 1999 година. Оваа акција на меѓународно ниво е координирана од страна на Global March Against Child Labor , додека национален координатор кај нас е Првата детска амбасада во светот Меѓаши.Промоција на позитивни примери
Првата детска амбасада во светот упатува повик до сите граѓански асоцијации за пријавување позитивни примери од нивната пракса кои ќе послужат за подготовка на публикацијата “Промоција на позитивни примери”.ЗАЕДНО ЗА ТРАНСПАРЕНТНОСТ 2006 година
група граѓански организации, 8 членки на Граѓанската платформа на Македонија, одлучија доброволно по третпат да ги објават годишните извештаиПромоција на волонтерството (Водич за волонтирање)

Активностите за изработка на “Водич за волонтирање” се при крај. Подготовката на самата брошура одеше во неколку фази, во кои беа вклучени надворешни соработници, фокус група (волонтери/ки и студенти/ки), како и поголем дел од тимот на Детската Амбасада- Меѓаши.Учество на амбасадата Меѓаши на регионалните НВО саеми

Во периодите од 30 – 31 март 2007 година беше одржан третиот по ред регионален саем во Дебар, четвртиот регионален саем во Делчево од 25-26 април 2007 и петтиот регионален саем во Неготино од 14-15 јуни 2007 година, реализирани од Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ) и Центарот за поддршка на НВО – Дебар, а во рамките на Граѓанската Платформа на Македонија.Проект: Е-Македонија (МТ) Еднаков пристап на Сите деца до модерната технологија
Детската амбасада отвори информатички работилници за децата-членови на Детската амбасада, кои се претежно деца на социјално загрозени семејства.

Тренинг на тема: Соочување со минатото
Како продолжување на досегашните активности на нашата организација со мултиетничките клубови во 5те средни училишта (ДСУ “Никола Карев”, ДСУ “Цветан Димов” и ДСМУ “Д-р Панче Караѓозев” од Скопје, ДСМУ “Никола Штеин” од Тетово и ДСУ “Наце Буѓони” од Куманово), организиравме тренинг на тема “Соочување со минатото” од 16. 02. до 18.02.2007 во хотел Климетица - Охрид, наменет за средношколци/ки мотивирани за вклучување во активности за градење на мирот, заштитата на човековите права, еднаквост помеѓу половите, поврзување на различни етнички групи како и зацврстување на нивното меѓусебно разбирање и доверба.Посета во Брисел преку BNT Програмата

Во периодот 5-30 Март 2007 година, М-р Драги Змијанац, основач и извршен директор на Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, престојуваше во Брисел преку BNT Програмата, а финансирано од МЦМС (Македоснкиот центар за меѓународна соработка) и ECAS (European Citizen Action Service).Дел од случаите од нашата Правна служба во изминатиот период
Занемарено детеСОС телефон за деца и млади
Обука низ работа во нашата партнерска организација The Irish Society for Prevention of Cruelty to Children - ISPCC, од Даблин - Исрка

Активности за собирање на средства
Во обид да собереме средства за поддршка на нашите програмски активности, во измантиов период ги ораганизиравме или учествуваме на следните настани:Партнерство за 2007 година на Детската Амбасада Меѓаши и мобилниот оператор Космофон.
На 27. Април 2007 год. Првата детска амбасада во светот – Меѓаши и Мобилниот оператор Космофон потпишаа договор за партнерство. Започнаа со работа две нови работилници.

Со раѓањето на пролетта и во Детските работилници изникнаа нови цветови. Започнаа со работа две нови работилници. Работилницата по француски јазик и една нова работилница со многу интересно име Литературно - драмска - бон тон.Извидници од Франција се приклучуваат во активностите на Амбасадата Меѓаши
Во соработка со Сојузот на извидниците на Македонија и Скаутите на Франција, во периодот од 09 јули до 21 јули ќе се реализираат летни активности.РОДЕНДЕН НА РАМСТОР

Трговскиот комплекс Рамстор мол на втори и трети јуни, по повод својот втор роденден раелизираше летен викенд фестивал.12. јуни - Меѓународен ден против злоупотреба на детскиот труд

Децата на улица во Република Македонија ги има од сите возрасти и националности, но најмногубројни - 58%, се Роми. Исто така, загрижува и сознанието дека: 15,5% од децата на улица се од предучилишна возраст, 64% на возраст од 7 до 14 години, 88, 5 % манифестираат социјално неприфатливо однесување, а 11, 5% имаат толерантно социјално однесување (според Заводот за социјални дејности во Скопје).По повод 20 јуни, Меѓународниот ден на бегалците
Имиграцијата е еден од одговорите на сиромаштијата, малтеретирањата и насилствата врз децата во свeтот!Предлог Правилник за Заштита на малолетната телевизиска публика од програми штетни за нејзиниот психо-физички развој
На 18 јануари 2007г., Советот за радиодзаифузија во соработка со Ротари клуб - "Камен Мост" - Скопје и Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, организираa трибина на тема - "Зашита на малолетната телевизиска публика од програми штетни за нејзиниот психо-физички развој".Апел за помош на три лица
Апел за помош на три лицаПосета на Н.Е. Амбасадорот Антонио Дилето
Од 3 до 6 мај не пoсети нашиот Амбасадор во Италија Н.Е. Антонио Дилетто. Тој редовно ја посетува и финансиски ја поддржува Амбасадата од 1998 година.
Бушавко бр. 28

Преземи
PDF 258 KB