Почетна » Информатори и публикации » Информатори » Информатор бр.32


Информатор бр. 32


МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА ГИ ЗАТВОРИ ВРАТИТЕ НА ДНЕВНИОТ ЦЕНТАР ЗА ДЕЦА НА УЛИЦА!!!
Комисијата за соработка со здруженија на граѓани при Министерството за труд и социјална политика на 01. 04. 2008 година донесе одлука со која оваа година Првата детска амбасада во светот Меѓаши не доби средства од Министерството за труд и социјала политика наменети за Дневниот центар за деца на улица во висина од 80. 000 денари.Според одлуката на Комисијата тие средства оваа година ќе бидат наменети за Дневниот центар при Здружението за заштита на правата на детето од Скопје.

Глобална Недела на Акција 2008, “Квалитетно Образование за Сите: Крај на неписменоста” “Политичари вратете се во училишните клупи: Време е за учење”
Oваа година Првата детска амбасада во светот – Меѓаши, Република Македодонија повторно ја организира Недела на глобална акција - Global Action Week (GAW) на национално ниво, ќе спроведе повеќе активности во текот на целата недела. Глобалната Недела на Акција ќе трае од 21 до 28 април 2008 година, додека главниот настан World Biggest Lesson ќе одвива на 23 април 2008 година.

Шакира
Глобалната Недела на Акција се одржува секоја година со цел потсетување на ветувањето и целите кои се дадени и поставени во 2000 година, на World Education Forum во Дакар, каде светските лидери на 185 земји во светот, дадоа ветување дека правото на образование ќе го направат реалност за сите луѓе до 2015 година. Темата на Global Action Week – GAW ( 21- 28 Април 2008 година) „Квалитетно образование за сите: Крај на неписменоста! ,  „Политичари вратете се во училишните клупи”: „Време е за учење” која се спроведе од 21 до 28 Април 2008 година.
 

По повод Најголемиот Училишен час, Влатко Стефановски беше гостин во прво одделение во ОУ. „Јан Амос Коменски„ во Скопје.
За време на часот, секое дете сакаше да му постави прашање на Влатко. Најмногу ги загрижуваше неписменоста на децата, и тие прашуваа:

КАЈ ЕВРОАМБАСАДОРОТ ЕРВАН ФУЕРЕ
Поддршка на овогодинешната кампања даде и Евроамбасадорот во Република Македонија Г-динт Ерван Фуере, кој ја изрази неговата постојана подготвеност за поддршка на активности за правата на децата.

„ЗАШТИТА И БЕЗБЕДНОСТ НА ДЕЦАТА И НИВНИТЕ ПРАВА НА ИНТЕРНЕТ„ - CRISP
На 06, 07 и 08 Мај, 2008 година, во хотелот Климетица, во Охрид се одржа семинар, кој беше дел од работниот план на проектот “Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет”- CRISP.

Реакција и барање за превенција и поголема ангажираност на државните институции во заштита, поддршка и помош на децата жртви на сексуална злоупотреба
Првата детска амбасада во светот- Меѓаши по повод последните случаи на инцест, силување и тепање на сопствената ќерка во скопско Рашче како и случајот за обид на силување на седумгодишно дете во село Добрево, Пробиштипско, на 26 Мај 2008 година повика на најостра осуда и казна за сторителите на сексуална злоупотреба на деца.

Барање одговорност од државните институции во заштита на децата жртви од сексуална злоупотреба и построги казни за сторителите
На 26.06 2008 година, Првата детска амбасада во светот- Меѓаши по повод последните 4 случаи на инцест и силување

Реакција и барање одговорност
На 19 Март 2008 година Првата детска амбасада во светот-Меѓаши по повод настанот на грубо кршење на детските права од страна на полицијата кој се случи во ОУ„Владо Тасески„ од Скопје, испрати реакција и побара од господинот Иџет Мемети, Народниот правобранител на Република Македонија, да го испита случајот на грубо кршење на правата на децата од страна на полицијата при приведување на десетина деца на 11 годишна возраст, со комбе во ПС Карпош, ученици од ОУ ,,Владо Тасевски,, од Скопје.

Детето-сведок која бара посебна грижа
Во периодот ноември - февруари продолжија активностите поврзани со проектот “Детето-сведок која бара посебна грижа”. Се направи адаптацијата на постерот “Почитуван суде, се плашам” и брошурата “Јас одам во суд” и се очекува во март да бидат испечатени. Постерот и брошурата ќе бидат дистрибуирани до судовите и полициските станици бидејќи се наменети токму за професионалците кои работат со деца сведоци.

Интервјуирање деца сведоци во полициска постапа
Првата детска амбасада во светот-Меѓаши на 25 и 27 март 2008 година организираше две еднодневни работилници на тема “Интервјуирање деца сведоци во полициската постапка”.

„ОДАМ НА СУД„
Во рамките на проектот „ Детето е сведок која бара посебна грижа„ отпечатена е книгата „Одам на суд„.

Интервјуирање деца сведоци во полициска постапка
Првата детска амбасада во светот-Меѓаши на 25 и 27 март 2008 година организираше две еднодневни работилници на тема “Интервјуирање деца сведоци во полициската постапка”.

Апел до политичките партии во Република Македонија
По повод почетокот на предизборните политички кампањи за парламентарните избори во Република Македонија. Првата детска амбасада во светот – Меѓаши на 12 Мај 2008 година, укажa на потребата децата да бидат поштедени од политички злоупотреби и нивно вклучување во остварувањето партиски цели. 

12 јуни,Светски ден против злоупотреба на детскиот труд
По повод 12 јуни, Меѓународниот ден против злоупотребата на детскиот труд, Првата детска амбасада во светот Меѓаши потсети дека и покрај тоа што Република Македонија пред 7 години ја ратификуваше Конвенцијата против најлошите форми на злоупотреба на детскиот труд, состојбата и понатаму е алармантна.

13-та Изложба на Стефан Плескоњиќ
На 05 Мај 2008 година во културниот центар „Мала станица„ се отвори 13. самостојна изложба на Стефан Плескоњиќ, со која уметникот- ученик во шесто одделение одбележа десет години од своето творештво. Исложбата опфати избор на триесетина негови дела создавани во изминатата деценија, со кои Стефан, нашиот Амбасадор се претстави на голем број меѓународни изложби.

Барање одговорност за малтретирање деца во групна посета на Ерусалим без визи и со големи организациски пропусти во патувањето
На 31 март 2008 година Првата детска амбасада во светот Меѓаши најостро реагираше и побара одговорност од господинот Дамјан Стојаноски, генерален секретар на Детската амбасада за сите деца од ПРИЛЕП за:

Извештај за работата на СОС - телефонот за деца и млади (бесплатна линија)
Бесплатниот SOS telefon za deca i mladi (0800 1 22 22) е prv telefon za deca i mladi vo zemjava koj kontinuirano funkcionira ve}e 15 godini vo ramkite na Prvata detskata ambasada vo svetot - Меѓаши.

17 мај Меѓународен ден на СОС линии за помош и подршка на децата во светот
По повод 17 мај, кој е прогласен за Интернационален Ден на Линиите за помош на деца, Првата детска амбасада во светот Меѓаши ја информираше јавноста за состојбата на нашиот бесплатен СОС телефон за деца и млади и ја потсети за значењето кое го имаат линиите за помош на деца општо во едно демократско општество каде секое дете има свои права, особено право на помош и заштита. 

Извештај за бесплатна правна служба
Vo periodot mart-maj 2008 godina besplatnata pravna slu`ba при Prvata detskata ambasada vo svetot Me|a{i reagiraше vo 27 slu~ai, каде бараше заштита на детските права. Pri toa, vo 14 slu~ai bеа isprateni barawa до Центрите за социјална работа, до полиција или до соодветната државна институција. Вo 6 slu~ai bеа isprateni prestavki до Народниот правобранител, a vo 7 slu~ai bеше понудена pravna pomo{ i правно советување на лица koi se obratile vo ambasadata. 

РЕГИОНАЛНА МРЕЖА
Од 12- 15 Мај 2008 беше одржан вториот состанок на Неформалната регионална мрежа за мониторинг на детските права. Организатор на состанокот беше Save the Children од Шведска и Норвешка, а учествуваа следниве организации:

Светска кампања за вклучување на децата во образование 2008
Светската кампања за вклучување на децата во училиште „Global Campaign for Education” е активност која ја спроведуваме секоја година почнувајќи од 1999 година. Оваа акција на меѓународно ниво е координирана од страна на Global March Against Child Labor , додека национален координатор кај нас е Првата детска амбасада во светот Меѓаши.

Извештај од касички
Во периодот од февруари до мај  во касичките за донации, што Првата детска амбасада во светот – Меѓаши ги постави низ цела Македонија, граѓаните дарувале вкупно 164.258.00 денари. 

Донации од граѓани
Донации од граѓани 

ДОНАЦИЈА ОД ЕВН - МАКЕДОНИЈА
Евн Македонија организираше добротворна акција за донирање на користен мебел, на граѓански организации и училишта од рурални средини. 

Благодарност од детско село

Роли Хоуп Одека
Роли Хоуп Одека, Дипломатскиот советник за деца на Амбасадорот во Италија, Рим на Првата детска амбасада во светот Меѓаши, Република Македонија, е ителјанска уметничка со Нигериско потекло. Се занимава со сликарство, книжевна уметност и композирање музички дела.

Поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка Претставена од канцеларијата за соработка во Скопје
На 01 Април 2008 година, врз основа на договорот за техничка поддршка помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Швајцарија потпишан на 26 Октомври 1999 година, Швајцарската агенција за развој и соработка, претставена од канцеларијата за соработка во Скопје даде институционална поддршка на Првата детска амбасада во светот Меѓаши, Република Македонија во износ од 30.000 CHF за период од 01.04.2008 до 30.04.2009.


Бушавко бр. 32

Преземи
PDF 589 KB