Почетна » Информатори и публикации » Информатори » Информатор бр.33


Информатор бр. 33


Барање за одземање родителско право и кривично гонење за сексуална злоупотреба на дете
Првата детска амбасада во светот Меѓаши на 18 Јули 2008 година по повод случајот на економска сексуална злоупотреба на дете (14г) од страна на родител М.А. (32) од село Долно Ѓуѓанци, повика на најостра осуда и казна за "родителот" со одземање родителско право, гонење за кривично дело сексуална злоупотреба на дете, трговија со малолетно лице и подведување на проституција за остварување финансиска добивка. 

Реакции по повод случаите на сексуална злоупотреба на деца и педофилија
По повод енормниот број случаи на сексуална злоупотреба и педофилија Првата детска амбасада во светот Меѓаши повеќе пати реагираше, при што ги упативме следните реакцииРеакција и незадоволство од изречената пресуда 15 години затвор за педофилот Јове Костадиновски
Во Македонија има казнена законска основа за досудување најстроги казни за педофилите и сексуалните насилници над деца но сепак судиите и понатака досудуваат благи казни.

Реакција за изречената пресуда 15 години затвор
Првата детска амбасада во светот- Меѓаши досега повеќепати реагираше и бараше од судиите да ги осудуваат педофилите, силувачите на деца со максимална казна доживотен затвор, се додека државата не обезбеди услови кои ќе потврдуваат дека педофилите нама да го повторуваат делото.

Педофилијата - стар феномен или нова болест?
Големиот медиумски интерес за случаите со педофилија во Македонија ја извади на површина девијантната појава што постоеше отсекогаш, само што не се зборуваше за неа зашто беше третирана како срамна тема за споделување со јавноста, смета проф. д-р Нелко Стојановски, професор по социјална патологија на Филозофскиот факултет во Скопје.

Предмет: Соопштение
Првата детска амбасада во светот Меѓаши предупредува дека со акцијата на Министерството за труд и социјална работа и Министерството за внатрешни работи со привремено сместување на децата на улица во Дневните центри нема да се реши проблемот со злоупотреба на детскиот труд (питачење, подведување, проституција, дрога и други најлоши форми на злоупотреба на детскиот труд....) 

Реакција по повод владината акција „ Питачење„
По неодамнешната акција за прибирање на децата на улица кои питачат и нивно сместување во Дневни центри, која ја спроведоа Министерството за внатрешни работи и Министерството за труд и социјална политика, Првата детска амбасада во светот - Меѓаши реагираше дека со спроведување на вакви акции нема да се реши проблемот (питачење, подведување, проституција, дрога и други најлоши форми на злоупотреба на детскиот труд....). Дневните центри за деца на улица се со привремен карактер и децата по напуштањето на Центарот повторно се на улица.

Интервју на М-р Драги Змијанац, Извршен директор и основач на Прва детска амбасада во светот Меѓаши за новинска агенција ФОКУС, Р. Бугарија
1. Фокус: Владата преку одредени министерства почна да спроведува акција за да ги згрижи децата од улица. Како ја оценувате акцијата?

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ ОДАМ НА СУД„
На 02 Јули 2008 година во Домот на АРМ во Скопје се одржа промоција на книгата ’’Одам на суд’’, изработена во рамките на проектот ’’Детето е сведок кој бара посебна грижа’’ кој го реализираа Првата детска амбасада во светот Меѓаши, Република Македонија и Фондацијата Ничии Деца од Полска. 

Безбедност и заштита на децата и нивните права на интернет – CRISP
Проектот Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет (или скратено CRISP) го спроведува Фондација Метаморфозис во партнерство со Првата детска амбасада во светот Меѓаши и со финансиска поддршка од Европската Унија.

Втора интернационална конференција Децата и младите - безбедно на интернет
Првата детска амбасада во светот Меѓаши, претставувана од Татјана Јаневска, присуствуваше на Втората интернационална конференција „Децата и младите - безбедно на интернет„ која се одржа во Варшава, Полска, на 18 и 19 Септември 2008. 

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА СОС – ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ( БЕСПЛАТНА ЛИНИЈА 0800 1 22 22 )
Бесплатниот СОС телефон за деца и млади ( 0800 1 22 22 ) е прв телефон за деца и млади во земјава кој континуирано функционира веќе 15 години во рамките на Прва детска амбасада во светот Меѓаши.

Извештај за бесплатна правна служба период јуни – септември 2008 година
Во периодот јуни – септември 2008 бесплатната правна служба при Првата детска амбасада во светот Меѓаши реагираше во 20 случаи, каде бараше заштита на детските права. При тоа во 3 случаи беа испратени барања до Центрите за социјална работа низ Македонија, до Народниот правобранител или до соодветната државна институција.

ЛЕТНИ ЦИРКУСКИ РАБОТИЛНИЦИ ЗА ДЕЦА ЧЛЕНОВИ НА АМБАСАДАТА МЕЃАШИ
Детската амбасада Меѓаши и децата од Скопје, ова лето имаа можност да бидат дел од првите циркуски работилници што се одржуваат во Македонија.

Доделување дипломи за завршувањето на детските работилници 2007/2008
На 12 Јуни оваа година, Детските работилници со пригодна програма се закитија со дипломи. Вкупно 104 деца, членови на Детската амбасада, добија дипломи за нивното учество во Детските работилници.

Речен фестивал на реката Вардар
Во рамките на културната манифестација Скосептември, а под покровителство на Младинскиот културен центар и Град Скопје, од 29 Септември, понеделник, до 02 Октомври, четврток, се одржува Еко фестивал на реката Вардар. 

Извештај од доброволен прилог од касички јуни- септември 2008 година
Во периодот од јуни до септември во касичките за донации од страна на граѓаните дарувани се вкупно

ДОНАЦИЈА ОД ПОДРАВКА
Првата детска амбасада во светот Меѓаши доби донација од прехрамбени артикли од Подравка А.Д. Скопје.

Донации од граѓани и социјално одговорни фирми
Донации од граѓани и социјално одговорни фирми

Апели за помош
Елена Васиљковска е 16 годишно девојче кое боледува од дифузен мезангиопролиферативен гломерулонефрит. Таа има потреба од итна медицинска помош и лекување, кое нејзините родители не се во финансиска состојба да и го обезбедат. 

Основна обука за недискриминација
Од 10 до 12 јуни 2008 година во Скопје се одржа основна обука за недискриминација спроведена од Македонскиот центар за меѓународна соработка ( МЦМС ), со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Младински камп за културна размена, почитување и толеранција- Бачки Моноштор, Сомбор, Србија
Во периодот од 21.07 до 31.07 2008 во Бачки Моноштор, Сомбор по седми пат се одржа младински камп за културна размена, почитување и толеранција. Во него учество земаа над 70 млади на возраст од 18 - 24 години од Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Унгарија и Македонија.

Земја без граници” под мотото “Како Облак”
Во периодот од 25ти до 30ти август, 2008 година, во Осијек, Хрватска се одржа манифестацијата за деца и млади “Земја без граници” под мотото “Како Облак”, во која учествуваа над 60 уметници од 15 земји, во организација на Здружениото за работа со млади “Бреза”. Република Македонија ја претставуваше Првата детска амбасада во светот Меѓаши со три претставнички и три деца.

Во тек е изработка на Водич за родители и наставници за заштита од сексуална злоупотреба
Сексуалната злоупотреба на децата претставува најсурово кршење на правата на детето. Секое дете може да биде потенцијална жртва и многу лесно може да западне во раце на злоставувачи.

Пан – европско магребска регионална коференција
Во јули 2007 година беше одржана првата Европско магребска конференција за детскиот труд. Тогаш беше одлучено дека на Глобалниот марш (чиј национален координатор за Македонија е Првата детска амбасада во светот – Меѓаши ) му е потребна ургентна акција и мобилизација во овој регион.

Марио Ферари номиниран за Вице Конзул на Првата детска амбасада во светот Меѓаши во Италија
По препорака на Амбасадорот г-дин Антонио Дилето на Првата детска амбасада во светот Меѓаши во Италија, г-динот Марио Ферари е номиниран за Вице Конзул на Првата детска амбасада во светот Меѓаши во Италија.

Детската улица се преименува во Тоше Проески
Улицата која води од Булеварот Србија до О.У „ Лазо Ангелоски„ во населбата Ново Лисиче која во 1994 година беше прогласена и именувана како Детска улица од страна на Првата детска амбасада во светот Меѓаши,со одлука  Советот на општината Аеродром е преименувана по трагично загинатиот македонски пејач Тоше Проевски.

Состојбата на семејствата и грижата за децата во Европа, денес
EUROCHILD е Mеѓународна мрежа на организации и индивидуи, која делува низ цела Европа во насока на унапредување и подобрување на квалитетот на животот на децата и младите. Работата на мрежата се води од принципите содржани во Конвенцијата за правата на детето на Обединетите нации. Првата детска амбасада во светот Меѓаши е членка во оваа меѓународна мрежа.


Бушавко бр. 33

Преземи
PDF 427 KB