Почетна » Архива » 2008

Градење култура на детско учество
Првата детска амбасада во светот – Меѓаши на 23 Декември 2008 година, започна со спроведување на проектот „Градење култура на детско учество“, финансиран од Европската Комисија, како дел од програмата за европски инструмент за демократија и човечки права – (ЕIDHR) и кофинансиран од UNICEF.

Народниот правобранител одговори на писмената преставка на Првата детска амбасада во светот Меѓаши, Република Македонија во врска со случајот на Агуш Салиоски.
„Министерството за здравство го известило Народниот правобранител дека при стручниот надзор Комисијата утврдила и стручни пропусти, односно не била навреме извршена хируршка обработка на раната, ненавремено биле регистрирани промените на состојбата на раката на детето, гипсот не бил отстранет во целост,...“

Првата дама на Словенија Барбара Миклиќ - Тирк во посета на Првата детска амбасада
Првата дама на Словенија госпоѓата Барбара Миклиќ – Тирk  имаше средба и со децата кои се вклучени во Дневниот ценар за деца на улица, со децата од Детските работилници и со работниот тим во Амбасадата

Силуваните деца препуштени сами на себе
Ниту некој не' побарал ниту не' прашал како сме по грозоморната сексуална тортура низ која поминало моето девојче, вели нашата соговорничка

Скопска апелација ја потврди 15 годишната казна затвор за педофилот од Богомила. Повисокиот суд се согласил со пресудата на велешкиот Основен Суд кој во септември минатата година го прогласи за виновен 57 годишниот Трајче Петковски.

ВО СТРУШКОТО СЕЛО ЛАБУНИШТА
Деветгодишно девојче силувано од пријател на мајката

Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, Република Македонија по трет пат ја спроведува кампањата за одговорно родителство со повеќе внимание и љубов кон децата, но сега со слоганот

Деветгодишно девојче избега од Дом

Ако родителите се откажат од Бошко, ќе го изгубат родителското право

Засега не знаеме дали единаесетгодишното дете од Пехчево заболело од заразната болест поради третманот во Домот за деца „11 Октомври“, велат од Детската амбасада Меѓаши

Исплашен од целиот случај единаесетгодишникот рекол оти ќе се фрли под автомобил ако го вратат во Домот

Во периодот од 15 до 30 Декември, во просториите на трговскиот центар Рамстор, Првата детска амбасада во светот Меѓаши, учествува со новогодишни работилници.

Првата детска амбасада во светот - Меѓаши потсетува на два значајни датуми за почитување на детските права во светот. Денес, е Светски ден на превенција од злоупотреба на децата, а утре, Светскиот ден на детето.

Започна кампањата Види, слушни, кажи
На 07 Ноември, во 11 часот, во просториите на Првата детска амбасада во светот Меѓаши се одржа прес конференција по повод започнување на кампањата „Види, слушни, кажи”.

· Влатко Стефановски · Андријана Јаневска · Марјан Стојановски · Елена Петревска · Бени Шаќири · Нора Шаќири · Лила Филиповска · Зоран Атанасовски-Монси · Ќазим Асотиќ · Милка Ефтимова · Игор Митровиќ · Јасминка Чакар · Ева · Бубо Каров · Дарко Анастасовски · Маја Вукичевиќ · Александар Масевски · Искра Трпева · Драган Спасов Дац · Ѓорѓи Кртсевски 

Европските законодавства немаат милост за педофилите. Се досудуваат најстроги казни, а доминира казна доживотен затвор. Во Норвешка на педофилите им се вградуваат локатори-микрочипови, а во Данска се врши хемиска кастрација над педофилите повратници

Листа на досега обезбедени поддржувачи на кампањата за формирање на “Фонд за поддршка на деца и млади жртви на сексуална злоупотреба”
Граѓански организации, медиуми, институции

1. Г-н Змијанац, Владата преку одредени министерства почна да спроведува акција за да ги згрижи децата од улица. Како ја оценувате акцијата?


Акцијата „Питачење“ и интензивно собирање на питачите од улиците нема да го решат проблемот со злоупотребата на детскиот труд, сметаат од првата детска амбасада во светот „Меѓаши“.

- до кога судиите ќе им досудуваат на педофилите најблаги казни?

ЛЕТНИ ЦИРКУСКИ РАБОТИЛНИЦИ ЗА ДЕЦА ЧЛЕНОВИ НА АМБАСАДАТА МЕЃАШИ
Детската амбасада Меѓаши и децата од Скопје, ова лето имаа можност да бидат дел од првите циркуски работилници што се одржуваат во Македонија.

На 2 јули 2008 година, во Домот на АРМ се одржа промоција на книгата -Одам на суд-.

Глобалната недела на Акција 2008: - Шакира Почесна претседателка
Особена чест и задоволство ни е да Ве известиме дека музичката ѕвезда Шакира оваа година е Почесен претседател на Глобалната недела на Акција и како поддржувач и активен учесник во оваа кампања ќе направи се што е во нејзин домен да допринесе за вклучување на Сите во образование.

Доделено високо признание на основачот и Извршен Директор на првата Детската амбасада во светот Меѓаши, М-р Драги Змијанац-“Ангел на годината 2008”
По деветти пат, на 28 јануари 2008 година во Театарот „Dal Verme” во Милано, се оддржа манифестацијата “Ангелот на годината” во организација на Црвениот крст Италија-Регионален Комитет на Ломбардија и Етичкиот центар “Монета за мир”. На Извршниот Директор и основач на Детската амбасада Меѓаши, М-р Драги Змијанац, му беше доделена наградата “Ангелот на годината” за неговото долгогодишно интензивна активност во поддршката на децата и спроведувањето меѓународни проекти.

Првата детска амбасада во светот-Меѓаши продолжува со минатогодишната кампања за повеќе љубов и внимание кон децата но сега со слоганот “Дали денес му кажавте на вашето дете колку го сакате?”.

Децата на улица во Република Македонија ги има од сите возрасти и националности, но најмногубројни - 58%, се Роми. Исто така, загрижува и сознанието дека: 15,5% од децата на улица се од предучилишна возраст, 64% на возраст од 7 до 14 години, 88, 5 % манифестираат социјално неприфатливо однесување, а 11, 5% имаат толерантно социјално однесување (според Заводот за социјални дејности во Скопје).ЗЛОУПОТРЕБА НА ДЕТСКИ ТРУД!
По повод трагичната смрт на 13-годишното дете Авни Адеми од Гостивар

Децата од Македонија се вклучија во светската кампања за Oбразование
Децата од Македонија со симболично формирање на ланци-синџири на градските плоштади во повеќе градови ја одбележаа кампањата за нивно вклучување во образованието „Придружете се! Право на образование СЕГА!”, што ја организира Првата детска амбасада во светот - „Меѓаши“. Централниот настан на кампањата, што се одржа во Скопје, го посети премиерот Никола Груевски, при што ја потпиша гаранцијата поставена од организаторот за вклучување на сите деца во образованието.