Почетна » Архива » 2010


Избор за членови на Комитетот за правата на детето 2010: Интервјуа со кандидатите

На ден 21 Декември 2010 година, државите членки на Обединетите нации (ОН) ќе заседаваат на Генералното собрание на ОН во Њујорк за да изберат девет луѓе во најважната организација за детски права во светот – Комитетот за правата на детето во ОН. Комитетот го сочинуваат 18 членови, а кандидатите кои ќе бидат избрани ќе ги заменат оние членови на Комитетот, чиј мандат истекува на 28 Февруари 2011 година.

CRIN (Child Rights Information Network) и NGO (Non-governmental organizations) групата заедно направија интервју со кандидатите за нивниот избор во Комитетот за правата на детето на ОН во декември 2010 година. Ние ги прашавме за нивните искуства во областа на правата на децата, што мислат тие дека може да допринесат за Комитетот, што мислат за клучните прашања, која  е нивната визија за Комитетот и како ја гледаат улогата на невладините организации. 

Дваесет и тројца кандидати се во трка. Нивните целосни имиња и биографии се достапни тука.

http://www.bettercarenetwork.org/ngogroup/infodetail.asp?ID=23181

Interviews:

Ms. Aseil Al-Shehail (Saudi Arabia): Interview / CV
Mr. Abdullah Rashed Al-Suwaidi (United Arab Emirates)
Ms. Agnes Aidoo (Ghana): Interview / CV
Ms. Norah Amicar Jean-Francois (Haiti): No response from candidate
Mr. Jorge Cardona Lloréns (Spain): Interview [English/ Español] / CV [English] / [Español] / Candidate's election web page
Mr. Peter Onyekwere Edigbo (Nigeria): Interview / CV
Mr. Kamel Filali (Algeria): Interview / CV
Mr. Bernard Gastaud (Monaco) Interview / CV
Ms. Sharon Esther Geerlings-Headley (Suriname): Unable to obtain contact details
Ms. Maria Herczog (Hungary): Interview / CV
Mr. Hatem Kotrane (Tunisia): Interview / CV
Mr. Gehad Madi (Egypt): Interview / CV
Ms. Nino Makashvili (Georgia): Interview / CV
Mr. David Mangota (Zimbabwe): Unable to obtain contact details
Mr. Adolphe Minkoa She (Cameroon): Unable to obtain contact details
Ms. Bibata Ouedraogo (Burkina Faso): Interview / CV (Francais)
Mr. Dainius Puras (Lithuania): Interview / CV
Ms. Ramandraibe Bakolalao (Madagascar) Interview / CV (Francais)
Ms. Kirsten Sandberg (Norway): Interview / CV / Ministry of Foreign Affairs leaflet
Ms. Hiranthi Wijemanne (Sri Lanka): Interview / CV
Ms. Josepha Pumbulu Mbimi* (Democratic Republic of Congo) Interview / CV
Ms. Luisa Vicioso Sánchez (Dominican Republic): Interview [English/ Español] / CV
Mr. Dragi Zmijanac (Macedonia): Interview / CV

http://www.bettercarenetwork.org/ngogroup/infodetail.asp?ID=23181