Почетна » Архива » 2011


Годишен извештај за работата на СОС телефонот за деца и млади 0800 1 2222 (бесплатна линија) и на бесплатната правна служба при Првата детска амбасада во светот Меѓаши (Јануари – Декември 2010)· Децата и понатаму молчат и трпат насилство! Само 30 деца во 2010 година, собраа храброст и проговорија за насилството на кое се изложени.

· Најголем дел од пријавените случаи во 2010 година, се поврзани со кршење на правата на децата при бракоразводни постапки

· И во 2010 година забележан е пораст од 0,13% на пријавени случаи на сексуална злоупотреба врз деца и педофилија

· Расте насилството во воспитно – образовните институции

· 17,99% од пријавените случаи се случаи на насилство во семејството

· Во 2010 година на СОС телефонот за деца и млади регистрирани се 239 пријави на кршење на правата на децата и непочитување на детската личност

 

види PDF